Προσοχή....
Η παρακάτω ανάρτηση διαβάζεται μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν έχετε αριθμοφοβία, δεν πάσχετε από τίποτε σοβαρό και μόνο εάν έχετε εξοικειωθεί (μέχρι αναισθησίας όμως ε;) με τον χορό των δις της κρίσης
Για πολύ τολμηρούς αναγνώστες
Εάν τολμήσετε και κάνετε άθροισμα του δημόσιου χρέους (πλην τόκων), του ιδιωτικού χρέους και των ποσών της παρακάτω αναφοράς, το παρόν ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τις συνέπειες.
Σας προειδοποιήσαμε, αφού πρώτα κάναμε κλινικές μελέτες στον εαυτό μας. Το ότι αντέξαμε, μπορεί να σημαίνει απλά ότι είμαστε ανθεκτικοί, αλλά δεν σημαίνει ότι το συνιστούμε κιόλας!
Από το http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=87425
Κεφάλαια που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/6 του συνολικού δημοσίου χρέους σήκωσαν από τη χρηματιστηριακή αγορά οι εισηγμένες εταιρείες από το 1998 έως και σήμερα! Πιο συγκεκριμένα από το 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν 426 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην αγορά, με το σύνολο της συγκομιδής για τις εισηγμένες να ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αυτή τη 12ετία, σχεδόν ισοδυναμούν με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. την ίδια περίοδο! Σ’ αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνονται οι δημόσιες εγγραφές με διανομή υφιστάμενων μετοχών, τα ομολογιακά δάνεια αλλά και η μόδα των τελευταίων ετών, δηλαδή η επανεπένδυση μερισμάτων και οι ΑΜΚ από διαδικασίες άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).
Πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα που αντλήθηκαν
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος που κορυφώθηκε η χρηματιστηριακή φούσκα, δηλαδή το 1999, πραγματοποιήθηκαν 138 αυξήσεις! Και όλα αυτά, σε μια αγορά που αριθμούσε λιγότερες από 200 εισηγμένες! Τη διετία 1999-2000 έγιναν συνολικά 232 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με τις εισηγμένες να καρπώνονται περί τα 19,34 δισ. ευρώ, ήτοι πλέον του 1/3 των συνολικών κεφαλαίων που απορροφήθηκαν απ’ όλες τις αυξήσεις της τελευταίας 12ετίας!
Κύριο χαρακτηριστικό των αυξήσεων που έγιναν την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας ήταν ο πλουραλισμός Δηλαδή πολλές εταιρείες έκαναν λελογισμένου εύρους αυξήσεις. Αντιθέτως, τα τελευταία 3-4 χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς, με τη ρευστότητα να συγκεντρώνεται από τις τράπεζες (κυρίως) και από κάποιες μεγάλες εταιρείες (MIG και Alapis) που αποκόμισαν σχεδόν όλα τα λεφτά. Οι εκδόσεις των τελευταίων ετών είναι αριθμητικά πολύ λιγότερες, όμως σε σύνολο κεφαλαίων είναι σαφώς μεγαλύτερες έναντι της περιόδου του 1999 και του 2000.
Υπερδανεισμός
Τεράστιο… φάουλ των εισηγμένων εταιρειών την τελευταία δεκαετία είναι ότι κατάφεραν να εξατμίσουν τόσο τα χρηματιστηριακά κέρδη (τεράστιες υπεραξίες από ομίλους με εισηγμένες θυγατρικές την περίοδο 1999-2001), όσο και τα κέρδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Συνάμα αύξησαν κατακόρυφα και τον τραπεζικό τους δανεισμό! Το οποίο είναι το σημαντικότερο. Υποτίθεται ότι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο γίνεται για να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε φτηνά κεφάλαια κίνησης.
Οι περισσότερες εισηγμένες, παράλληλα με τα κεφάλαια που αποκόμισαν από τη χρηματιστηριακή αγορά, εκτόξευσαν στα ύψη την τελευταία δεκαετία και τον τραπεζικό τους δανεισμό. Ο καθαρός δανεισμός του συνόλου των εισηγμένων στο τέλος πρώτου εξαμήνου του 2010 ανερχόταν σε 34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 16 δισ. ευρώ είναι βραχυχρόνιος! Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αντοχή των εταιρειών σε μια τόσο χαλεπή συγκυρία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Έγιναν αυτά τα 12 χρόνια κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου που είτε για λόγους μεγάλης έκδοσης, είτε για λόγους… σημειολογίας, απέβησαν ιστορικές. Ονομαστή, καθώς χαρακτηρίζει τη νοοτροπία μιας ολόκληρης εποχής, ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τεχνικής Ολυμπιακής κατά 120 δισεκατομμύρια δρχ. περίπου που έγινε το 2000!
Πολύ μεγάλη ήταν επίσης η ΑΜΚ που έκανε τον Αύγουστο του 2001 η (τότε) Τρία Έψιλον• μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης καρπώθηκε κεφάλαια 1,66 δισεκατομμυρίων ευρώ - ήταν η πρώτη στην ιστορία τόσο μεγάλη αύξηση. Ονομαστές έχουν μείνει επίσης οι… αλχημείες του ομίλου Λαναρά που κάποτε προέβη σε ΑΜΚ στα Κλωστήρια Ναούσης κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, αποσκοπώντας (κυρίως) στις χρηματιστηριακές υπεραξίες και όχι στην πρόοδο της επιχείρησης.
Στον ίδιο όμιλο, παροιμιώδεις είναι επίσης οι συγχωνεύσεις-«κάψιμο» εταιρειών. Αρκεί να θυμίσουμε τις Γιαννούσης, Δούδος, Fanco, Lannet, Lantec κ.λπ.
Κατά τα λοιπά, οι πιο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου της τελευταίας 12ετίας αλλά και όλης της ιστορίας του Χ.Α. ήταν πρωτίστως η κίνηση της Marfin Investmen tGroup το 2007, οπότε σήκωσε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο το μπαράζ εξαγορών και τη δημιουργία ομίλου με συνολική κεφαλαιοποίηση 140 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ήταν αυτή της Εθνικής Τράπεζας κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε χώρα το 2006 με στόχο την εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Ήταν από τις λίγες κινήσεις με ξεκάθαρο στόχο, σαφές πλάνο και (κυρίως) αποτέλεσμα που «σφραγίζει» την επιτυχία της κίνησης. Η Εθνική αποκομίζει πλέον το 40% των κερδών της από το εξωτερικό. Το 33% προέρχεται από την τουρκική αγορά.
Ποιοι κατέβασαν τα ρολά
Δεκάδες είναι οι εταιρείες που εντός αυτών των δώδεκα ετών ζήτησαν και πήραν κεφάλαια από τους μετόχους για την ανάπτυξή τους• όμως το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Τα παραδείγματα εταιρειών που έκαναν αύξηση κεφαλαίου αλλά αργά ή γρήγορα βρέθηκαν εκτός ταμπλό είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Κορασίδη, Μουριάδη, ΑΛΤΕ, Έμπεδου, Lannet, Sex Form, Informatics, ΕΤΜΑ, Δάριγκ, ΑΤΕΜΚΕ, Sea Farm Ionian, ΓΕΝΕΡ, Τεχνοδομή, Βερνίκου - Λεβεντάκη, Μεσοχωρίτη, Μαξίμ Περτσινίδη, Betanet κ.ά.
Μάνος Χατζηδάκης (Υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ): Αρνητικό το πρόσημο των αυξήσεων κεφαλαίου
«Στο θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου από τις εισηγμένες έχει γίνει μεγάλη κατάχρηση αλλά και πολύ κακές επιλογές. Γενικά μιλώντας, θα λέγαμε ότι έγιναν πολλές λαθεμένες επιλογές, ζημιώνοντας τους μετόχους. Δεν γέμισαν πλούτο οι εταιρείες και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στους μετόχους που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στις αυξήσεις.
Παράλληλα, πάρα πολλές μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες, έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με την αρωγή των μετόχων τους• όμως τώρα σχεδόν φυτοζωούν, κινδυνεύοντας μάλιστα να βγουν εντελώς από το ταμπλό. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην επενδυτική κοινότητα αλλά και τους μετόχους που μπήκαν στις αυξήσεις αλλά για άλλη μια φορά είναι εντελώς εκτεθειμένοι, μην έχοντας κανένα όπλο για να αμυνθούν».
και για την αντιγραφή από το http://www.market-talk.net/index.php/id/9456
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου